Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Την πατήσαμε κουμπάρε


Κανόνι λοιπόν και στην Κύπρο! Εκλογές, μνημόνιο, εκβιασμός, φόροι. Σαν την Ελλάδα  αλλά σε fast forward. Αλλά όχι μόνο. Φόροι στις καταθέσεις, ουρές στα ΑΤΜ. Πάγωμα των αναλήψεων άνω των 600 ευρώ. Που να' χε βγει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κύπρο δηλαδή! Αλλά ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή μπας και καταλάβουμε λίγο τι γίνεται.

Τράπεζες σε νευρική κρίση

Αντίθετα με το ελληνικό δημόσιο χρέος, το κυπριακό χρέος είναι χαμηλό. Το όλο θέμα αφορά τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες βρέθηκαν εκτεθειμένες: οι τίτλοι που κατείχαν έχασαν την αξία τους και το ενεργητικό τους εξανεμίστηκε με αποτέλεσμα να έχουν ανάγκη "ανακεφαλαιοποίησης". Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στ' ότι κατείχαν πολλούς τίτλους του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι ως γνωστόν κουρεύτηκαν (PSI) ή απαξιώθηκαν. Αυτές οι τράπεζες λοιπόν στην ουσία φαλίρισαν και κάποιος έπρεπε να τις "σώσει". Ποιος θα πλήρωνε λοιπόν το μάρμαρο αυτής της διάσωσης; Να σημειώσουμε εδώ ότι ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο είναι πολύ αναπτυγμένος και το νησί προσομοιάζει σε "φορολογικό παράδεισο". Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί ρώσοι ολιγάρχες διατηρούν τις καταθέσεις τους εκεί.

Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Επιτροπή ;


Και στα ξαφνικά τι αποφασίζει το Eurogroup της Παρασκευής ; Έκτακτο τέλος 10% (συγνώμη 9,99%) στις καταθέσεις στην Κύπρο άνω των 100.000 ευρώ και 6,75% στις κάτω των 100.000 με αντάλλαγμα μετοχές των χρεοκοπημένων κυπριακών τραπεζών. Αύξηση του φόρου στους τόκους σε  20-25% και τους φόρους στις επιχειρήσεις από 10% σε 12,5%. Και εδώ είναι που χάνει κανείς τον μπούσουλα. Αν εξαιρέσει κανείς ότι το τέλος στις καταθέσεις αφορά και την εργατική τάξη, αφού θα πάρουν ακόμα και τα 6 ευρώ από την κατάθεση των 100 (!!), όλα τ' άλλα μέτρα θυμίζουν άλλες, αριστερές πολιτικές. Τι στο καλό; Έγινε ξαφνικά ο Μπαρόζο κομμουνιστής; Φυσικά και όχι!

Πρώτα απ' όλα τα χρήματα από τους καταθέσεις (5,8 δισ ευρώ) - που θα προέρχονται από όλους όσους έχουν τραπεζικό λογαριασμό, ακόμα και τους πιο φτωχούς - δεν θα πάνε σε κάποιο πρόγραμμα πρόνοιας αλλά στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών. Θα πάνε δηλαδή να καλύψουν τα σπασμένα των τραπεζών και να γλυτώσουν αυτές και τους ιδιοκτήτες τους από το φούντο. Επίσης οι τράπεζες δεν θα καταλήξουν στο κυπριακό δημόσιο. Μία θα βρεθεί υπό ρωσικό έλεγχο ενώ οι άλλες επιδιώκεται να παραμείνουν όσο γίνεται σε ιδιώτες.

Για να λέμε βέβαια την αλήθεια σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (50 δισ) που τη φεσωθήκαμε στο δημόσιο χρέος (δηλαδή στις τσέπες όλων μας) και χωρίς να πάρουμε καν μετοχές με δικαίωμα ψήφου, η κυπριακή ανακεφαλαιοποίηση φαντάζει δικαιότερη. Εκεί τουλάχιστον εκτός από τους πολλούς φτωχούς που θα φάνε το χαράτσι, θα πληρώσει τουλάχιστον και κάνας πλούσιους έλληνας που έτρεξε να βγάλει λεφτά έξω, κάνας ρώσος ολιγάρχης ή καμμιά offshore.

Και μπορεί εμάς να μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα από που έρχονται τα λεφτά αλλά για τους ευρωπαίους το ζουμί δεν φαίνεται να είναι εκεί. Για άλλη μια φορά βλέπουν την κρίση ως ευκαιρία και στη προκειμένη την χρησιμοποιούν για να κάνουν μερικά ενδοαστικά ξεκαθαρίσματα. Είναι φανερό ότι με την καινοφανή τους κίνηση τινάζουν στον αέρα την αξιοπιστία του κυπριακού τραπεζικού συστήματος. Την φυγή καταθέσεων που έχει ήδη ξεκινήσει θα ακολουθήσει μια μακρά περίοδος καχυποψίας. Στόχος η μείωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο σε όφελος των γερμανικών τραπεζών και των δορυφόρων τους (Λουξεμβούργο, Λιχενσταϊν).

Welcome to the club

Πέρα όμως από τα 5,8 δισ που θα πάρει από τις καταθέσεις το κυπριακό κράτος θα δανειστεί και άλλα περίπου 10 δισ ευρώ από την Τρόικα (ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ) η οποία φυσικά θα θελήσει να επιβάλλει τις δικές της γνωστές καταστροφικές πολιτικές όπως και στις υπόλοιπες χώρες που έχει εγκατασταθεί. Λένε βέβαια ότι μειώσεις μισθών δεν θα υπάρχουν αλλά όπως έχουμε μάθει καλά στην Ελλάδα τέτοιες υποσχέσεις καταντούν ανέκδοτα. Επίσης μετά από την φυγή των καταθέσεων που σίγουρα θ' ακολουθήσει τα 16 δις δεν θα φτάνουν ούτε για πλάκα για ανακεφαλαίωση. Πολλοί μιλάνε ήδη για επιπλέον ποσά της τάξεως των 20 δισ ευρώ.

Η υπόθεση δεν εξελίσσεται καθόλου ομαλά. Βλέποντας τι έχει γίνει στην Ελλάδα τα κυπριακά κόμματα είναι αρκετά φοβικά. Από την άλλη και ο Σόιμπλε δεν βοηθάει. Βγήκε και είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ θέλανε να προστατέψουν τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και η κυπριακή κυβέρνηση ήταν αυτή  που επέκτεινε τον φόρο σε όλους. Πολλοί λένε ότι ήταν μια εξυπηρέτηση του Αναστασιάδη προς του μεγαλοκαταθέτες (ρώσους και μη) καθώς αν κούρευαν μόνο τις μεγάλες καταθέσεις θα έπρεπε να κόψουν 15% για να βρεθεί το ποσό. Μάλλον εξοργιστικό...

Όπως και να χει το θέμα έχει προς το παρόν μπλοκάρει. Δεν υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία στη Βουλή. Ο Αναστασιάδης βγαίνει και λέει ότι εκβιάστηκε στις Βρυξέλλες και είχε προειδοποιήσει τους άλλους -σαν καλός υπάλληλος που είναι - ότι δεν θα περάσει το "κούρεμα" από τη Βουλή (άλλο που εν τω μεταξύ το μέτρο ήδη εφαρμόζεται στην ουσία). Οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και την Πέμπτη ενώ η κρίσιμη ψηφοφορία μεταφέρθηκε για Τρίτη απόγευμα. Γίνονται διαπραγματεύσεις και όλοι περιμένουν νέα συμφωνία. Το ΔΗΚΟ (συγκυβερνά με το ΔΗΣΥ του Αναστασιάδη) ενώ στην αρχή φαινόταν ότι θα υπερψηφίσει τώρα ζητά αλλαγές. Στο προσκήνιο και οι γνωστοί σε εμάς εκβιασμοί για ευρώ, άτακτη χρεοκοπία, τέλος του σύμπαντος κοκ αν δεν υπογραφεί το μνημόνιο...


Και τι μας μένει;

Οι Κύπριοι όπως και να χει φαίνεται να την πάτησαν. Ενώ το κράτος τους είναι μια χαρά, θα φορτωθούν τώρα τα σπασμένα της τράπεζας Κύπρου, της Λαϊκής κοκ και θα βρεθούν στη δίνη της λιτότητας ένας θεός ξέρει για πόσο. Μακάρι οι αντιδράσεις να' ναι τόσος σφοδρές που να αλλάξουν την κατάσταση. Αν και είπαμε , το να φορολογήσεις τις καταθέσεις των πλουσίων (όχι όλων) σαν ιδέα δεν είναι καθόλου κακό. Βάλε και τίποτα κρατικοποιήσεις τραπεζών και ίσως μια έξοδο από το ευρώ στο τσουκάλι και να πως στρώνει η συνταγή.

Σ' έμας πάλι τους ρημαγμένους ελλαδίτες μας μένουν κάποια χρήσιμα διδάγματα. Οι νεοφιλελέδες δημοσιογραφούντες και σχολιάζοντες έχουν εξαφανιστεί από τις τηλεοράσεις, το twitter, από παντού. Τι να κάνουν κι αυτοί! Τόσο καιρό κράζανε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα κάνει την ελλάδα αργεντινή και θα τινάξει στον αέρα τις τράπεζες και τώρα τα κάνει αυτά το Eurogroup. Τι να πούν! Καλά μη τολμήσει κανείς γελοίος στο SKAI να βγει πια να πει για τις απεργίες που διώχνουν καταθέσεις και επενδυτές!

Όπως και να χει τα όσα γίνονται στην Κύπρο διευρύνουν το πεδίο της δημόσια συζήτησης και αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Ας αρχίσουν να σπάνε μερικά ταμπού. Εξάλλου καλύτερα να φορολογούμε καταθέσεις παρά να διαλύσουμε συλλογικές συμβάσεις. Βέβαια η τρόικα στην Κύπρο έχει σκοπό να τα κάνει και τα δύο. Απλά μη φτάσουμε να υπερασπιζόμαστε τις καταθέσεις των ολιγαρχών. Δεν μπαίνουμε στα δικά τους διλήμματα. Με μάτι ταξικό σε έλλαδα και κύπρο πολεμάμε για τα δίκια των πολλών!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου